برای کسانی که به تازگی قصد ورود به عرصه ارزهایی دیجیتال را دارند اصطلاحات عمومی و تخصصی این حوزه ممکن است کمی گمراه کننده باشد . برای اینکه درک بهتری نسبت به مفهوم بلاک چین و بیت کوین پیدا کنید بهتر است این مقاله را دنبال کنید تا با روند کار بیت کوین و بلاک چین بیشتر اشنا شوید و تفاوت های این دو را با یکدیگر بسنجید.
بلاک چین یک فناوری نسبتا جدیدی است که برای اولین بار توسط بیت کوین بکار گرفته شد و هدف اصلی آن متمرکز کردن یک واحد ارزی در دنیا می باشد.
در حقیقت این فناوری برای ذخیره همیشگی اطلاعات است که علاوه بر ذخیره اطلاعات تراکنش های ارزهای دیجیتال کاربرد های دیگری هم دارد.
مفهوم کلی بلاک چین
همانطور که اسم آن پیداست بلاک چین یعنی بلوک های زنجیره ای که به یکدیگر متصل هستند. در حقیقت بلاک چین کارکردی شبیه به دفاتر حسابداری دارد همانطور که در دفاتر حسابداری اطلاعات تراکنش های مالی بصورت خط به خط نوشته می شود و پس از آنکه صفحه دفتر کامل می شود در پایین صفحه نوشته می شود نقل به صفحه…. و تراکنش ها در صفحه جدید ثبت می شود.
فناوری بلاک چین هم به این گونه عمل میکند که وقتی تعدادی تراکنش در آن ثبت می شود یک بلاک را کامل میکند و آن بلاک بسته می شود و یک بلاک دیگر ایجاد می شود که میتوان بلاک را همان صفحه دفتر حسابداری در نظر گرفت. همانطور که تراکنش های یک دفتر حسابداری یکی پس از دیگری نوشته می شود و پس از آن که صفحه کامل می شود، صفحه دفتر بسته می شود و ادامه تراکنش ها در صفحه ای دیگر نوشته می شود و به نحوی تمام این صفحات با یکدیگر در ارتباط هستند.
غیر متمرکز و پراکنده بودن بلاک چین
برای اینکه این مفهوم را بهتر درک کنید در نظر بگیرید میخواهید پولی را از طریق یکی از بانک ها برای دوستان خود انتقال دهید؛همینطور که میدانید وقتی شما پولی را برای کسی انتقال می دهید اطلاعات تراکنش های شما در سروری که متعلق به بانک است ذخیره می شود و تمام اطلاعات حساب ها و تراکنش درون یک سیستم مرکزی که معمولا در تهران وجود دارد ذخیره می شود و این سرور در اختیار یک شخص یا نهایتا یک نهاد می باشد که امکان دخل و تصرف درون تراکنش ها و حساب ها توسط بانک یا آن نهاد وجود دارد. همانطور که میدانید میتوانند حساب یک شخص را مسدود کند یا موجودی آن را بلوکه یا حتی حساب یک شخص را کاملا ببندد یا موجودی آن را دستکاری و یا اطلاعات حساب را در اختیار اداره مالیات قرار دهند.
حال تصور کنید این اطلاعات بجای اینکه در یک سیستم مرکزی که یک شخص یا نهاد آن را مدیریت میکند در هزاران سرور و سیستم در لحظه ذخیره شود .خب اینطوری دیگر کسی نمیتواند آن اطلاعات را دستکاری و یا حساب شخصی را مسدود کند زیرا برای اینکار باید در لحظه در هزاران سرور تغییر ایجاد کند که این کار عملا غیر ممکن است
کارکرد شبکه بلاک چین دقیقا به این نحو است که اطلاعات تراکنش ها و داده ها بجای اینکه درون یک سیستم مرکزی ذخیره شود ، درون هزاران سیستم ذخیره می شود که این سیستم ها همان ماینرها یا دستگاه های استخراج هستند که در سراسر دنیا پراکنده هستند .در واقع این ماینزها هستند که تراکنش ها را درون خود ذخیره میکنند و آن ها را پردازش کرده و برای این کار کارمزدی را دریافت میکنند
در واقع این ماینرها یا به اصلاح نودهای NODES شبکه هستند که امنیت آن شبکه را تامین میکنند و وظیفه تایید و اعتبار سنجی تراکنش ها را به عهده میگیرند
ویژگی منحصر به فرد شبکه بلاک چین در غیر متمرکز بودن آن و امنیت بسیار بالای آن است به نحوی که هیچ شخص یا نهادی نمیتواند درون تراکنش های ثبت شده در بلاک چین نفوذ کرده و آن را ویرایش کند و در واقع این بلاک ها یا همان صفحاتی که اطلاعات درون آنها ذخیره می شود به شکلی رمز نگاری شده به یکدیگر متصل و ایمن شده اند و شکستن این کدهای رمز نگاری شده عملا غیر ممکن خواهد بود.
